tv nieuws

(update 30 november 2021)

De meest recente ingestelde coronamaatregelen hebben ook hun invloed gehad op dit onderdeel van mijn activiteiten. De vorige keer kondigde ik aan, dat er weer een mooie en interessante klus zou komen op het gebied van livestreaming: een event omtrent de herdenking van de 60e verjaardag van Papua Nieuw-Guinea, een bewogen historisch en politiek belangwekkende gebeurtenis. De livestream zou komen vanuit het Sophiahof in Den Haag, een museum dat zich bezighoudt met alles wat te maken heeft met voormalige Nederlands-Indië. Helaas hebben de aangescherpte maatregelen ervoor gezorgd dat het verplaatst moet worden. Naar welke datum is nog onbekend, aar ik zal jullie zeker op de hoogte houden.

Los van dit alles heb ik (eigenlijk voor de tweede keer) besloten geen klussen meer aan te nemen van omroepen of productiemaatschappijen t.b.v. televisieprogramma’s. Niet dat die aanbiedingen massaal tot me komen, maar meer uit het voornemen mijn tijd te investeren in iets wat echt mijn passie heeft: de culturele sector (hoe moeilijk het ook is om hierin de draad op te pakken door wederom de coronasituatie). De laatste maanden is namelijk ook gebleken, dat zelfs 30 jaar tv-ervaring geen garantie is om weer aan de bak te komen in de media. Maar wees gerust, mijn toch wel ontstane frustratie daarover heeft plaatsgemaakt voor een berusting. En ook een hernieuwd elan om mijn focus nu te richten op dat wat mijn hart echt beweegt: de podiumkunsten!

(update 27 oktober 2021)

De kranten staan bol van artikelen over de arbeidskrapte in deze nadagen van coronacrisis. Ik naar ik mag geloven zelfs in de mediasector. Hoewel ik medio 2019 aankondigde die wereld vaarwel te zeggen en me volop te storten op de culturele sector als programmeur (met als expertise cabaret en comedy), voelde ik me toch gedwongen om tv-klussen te zoeken na de beëindiging van mijn contract bij Stadsschouwburg Utrecht.

Dat leek een fluistje van een cent: er was werk zat en ik heb natuurlijk een enorme bagage als tv-maker. Toch leverden de sinds april vorig jaar tientallen verstuurde sollicitaties geen enkele resultaat op. De reacties die er eventueel op kwamen bestonden uit standaard-mailtjes, waarbij zinsnedes als “te weinig ervaring” een behoorlijke impact hadden op mijn gemoed.

Ik geef het toe, erg makkelijk is dit niet voor me. Met nóg meer energie stort ik me dus op enkele aanbiedingen die wel komen. Zoals het ondersteunen van een drie ur durende livestream vanuit TiviliVredenburg in Utrecht: het Be Ready To Connect festival, gericht op een doelgroep van 15 t/m 22 jaar. Oorsperonkelijk zou dit evenement aan het begin van afgelopen zomer plaatsvinden, maar hernieuwde en strengere Covid-maatregelen gooiden roet in het eten. De verplaatsing naar zondag 17 oktober lukte gelukkig wel, dus mijn jarenlange tv-ervaring kon ik toepassen tijdens de livestream, waarbij het hele streamteam en ook de festivalorginsatie kon aansturen.

En gelukkig mogen kinderen gewoon weer naar school, waardoor ik ook tijdens crea-uren filmworkshops mag geven op de Willibrordschool in Vleuten.

Vers van de pers: as we speak is de aanvraag binnengekomen om hetzelfde als in TivoliVredenburg te doen: begin december vindt dan een groot publieksevenement plaats in een Haags museum rondom 60 jaar Papua Nieuw-Guinea. Deze week bespreek ik met de organisatie mijn bijdrage als livestream-coördinator. Ik hou jullie op de hoogte!

(update 5 oktober 2020)

Om te beginnen iets dat zijdelings met tv te maken heeft: mijn voile-overwerk. In het afgelopen voorjaar (de eerste Nederlandse coronagolf was net begonnen) mocht ik één van de commercials in de nieuwe campagne van Centraal Beheer inspreken. Officieel zou deze campagne al in mei van start gaan, maar door de inmiddels welbekende crisis is die uitgesteld tot afgelopen september. Inmiddels is deze dus nu regelmatig en in ieder geval een jaar lang te horen op de nationale radiozenders.

Maar nu terug naar dat andere nieuws, waar ik het de vorige keer ook al kort over had: Omroep Bersama. Zo heb ik medio september meegewerkt aan de eerste serie promotiefilmpjes met quotes van bekende en minder bekende Indische Nederlanders. Deze filmpjes zullen binnenkort online gezet worden. Inmiddels zit ik ook in het team dat het programma-aanbod van deze aspirant-omroep gaat bedenken en samenstellen. Daarnaast ga ik op verzoek van de oprichters aanschuiven bij het team dat een op jongeren gerichte wervingscampagne gaat vormgeven. Kortom, hopelijk halen we de 50.000 leden aan het eind van 2020! Want om duidelijk te zijn: deze omroep is er niet alleen voor Indische Nederlanders. Het is voor iedereen, omdat het gaat om een gezamenlijk cultureel erfgoed!

(update 26 augustus 2020)

Zo zo, ik zie dat mijn vorige update in deze categorie alweer zo’n 16 maanden geleden is geweest. Dat heeft natuurlijk alles te maken gehad met het feit dat ik als theaterprogrammeur ben gaan werken en in eerste instantie het tv-leven achter me had gelaten. Zoals inmiddels bekend is alles nu weer open, ook een terugkeer naar de media (zie ook de update van 23 augustus in de intro van deze site). Waar ik wel heel erg enthousiast over ben is deze potentiële nieuwe publieke omroepbespeler: Omroep Bersama. Ik ben niet alleen lid geworden, maar heb me ook aangeboden om structureel mee te werken. Ik hoop hier binnenkort meer over te horen. En jullie dus ook!

(update 16 april 2019)

Naast het maken van de portretten in het NTR-programma IEDEREEN VERLICHT werk ik met Victor Luis van Es nog steeds aan het door hem bedachte (online) docureeks. Hierover heb ik al kort iets verteld onder de button “comedy highlights”. Anyway, in deze reeks, getiteld ZICHTBAAR 2.0 en waarin ik Victor volg bij zijn gesprekken met mensen over biseksualiteit, wordt binnenkort afgemonteerd om vervolgens in de zomer gestreamd. Via welk youtube-kanaal zal ik jullie binnenkort melden. Het belooft wel een mooie en integere serie te worden. Geneer je overigens niet om ergens in een theater STILLE STRIJD te bezoeken, de cabaretsolo van Victor met daarin al verwijzingen naar de achterliggende gedachte van de docureeks

(update 17 december 2018)

Vanaf nu heb ik een nieuwe tak bij mijn activiteiten gevoegd: stemacteren! Klik op dit voorbeeld en check zelf of mijn flexibele stem kunt gebruiken in een na te synchroniseren tv- of filmproductie!

(update 1 december 2018)

Zoals eerder gemeld heb ik gewerkt aan de nieuwe NTR-serie HET GELD VAN DE SJEIK. Op 2 december is die dan eindelijk te zien op NPO2. Geniet ervan!
Daarnaast ben ik blij dat IEDEREEN VERLICHT vanaf 27 januari 2019 zijn vierde seizoen zal ingaan. En ik mag me gelukkig prijzen dat ook ik weer een aantal mooie portretten mag maken voor dit programma. Zo gelukkig zelfs, dat ik niet alleen deze maand al met opnames begin, maar ook dat ik samen met presentator Narsing Balwantsingh aan een live spin off werk, die hopelijk in 2019 een theatertoer zal maken! We houden je op de hoogte!

(update 20 oktober 2018)

Okee, ik heb dan een Pabo-achtergrond (weliswaar maar twee jaar gedaan), maar nooit geweten dat ik ooit structureel voor de klas zou komen te staan. Maar sinds eind september is dat wel het geval: voor ROET ben ik filmdocent geworden. Dat betekent dat ik steeds drie groepen middelbare scholieren gedurende een dag de basiskennis verschaf in het maken van film(pje)s in een bepaald genre (bijvoorbeeld thrillers). Vervolgens gaan die groepen dan hun eigen verhaal verfilmen, waarna ik in amper twee uur die filmpjes monteer. Aansluitend worden die filmpjes (ook van de groepen van andere collega’s) vertoond tijdens een spectaculaire Oscar-achtige happening. Heerlijk om op deze manier jonge mensen mijn passie over te kunnen brengen. En sterker nog, in een compacte vorm doe ik dit inmiddels ook tijdens de creadagen van basisschool Willibrord in Vleuten.

(update 20 augustus 2018)

Om te beginnen hoop ik dat jullie allemaal een fantastische zomervakantie hebben gehad. Zelf heb ik een maand lang op de Zuid-Franse camping Fargogne (waar ik al 16 jaar kom) een maand lang de campinggasten vermaakt met schilderworkshops, pubquizzen, popbingo’s en playbackshows (waar ook regelmatig live werd gezongen). Dat dat elk jaar weer aanslaat wordt bevestigd door vele (vaste) campinggasten, die graag willen weten wanneer ik er de volgende zomer weer ben, zodat ze in die periode ook hun plek kunnen reserveren. Voor mij dus een heerlijke manier om werk met vakantie te combineren.

Maar terug in Nederland is het weer tijd om aan de bak te gaan. Zo zal ik de komende weken de montage afronden van het nieuwe NTR-project waar ik voor de zomer al aan was begonnen en waar ik kort over gesproken heb. Het gaat dus om een driedelige reeks met als werktitel Het Geld Van de Sheik. Mijn aflevering bijt de spits af en gaat om de vele Arabieren uit de Golfstaten die elke zomer massaal in het Zuid-Limburgse Vaals verblijven en daar zelfs huizen kopen. Presentator Tarik Yousif (momenteel ook interim-directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam) gaat in deze episode op zoek naar het hoe en waarom van deze curieuze ‘immigratie’. De reeks gaat in oktober in prémière bij de NTR op NPO2.

Voor dezelfde omroep ga ik in de komende twee maanden ook weer items maken voor Iedereen Verlicht (de derde reeks alweer). Dit nieuwe seizoen zal de eerste aflevering op 15 oktober van start gaan. 

Kortom, de komende tijd ben ik weer lekker bezig, al heb ik daarnaast nog wel ruimte in mijn agenda voor nog meer uitdagende tv-klussen.

(update 16 april 2018)

Stand-up comedian en cabaretier Victor Luis van Es, finalist van het Cameretten  Festival 2016, heeft me benaderd voor het regisseren van zijn documentaire over een mooi persoonlijk onderwerp. Daarover heeft hij het vooral over in zijn laatste soloprogramma. Wat dat precies laat ik nog even in het midden (daarvoor moet je zeker eens naar zijn optredens gaan, o.a. in het Amsterdamse Comedy Café), maar uiteraard ga ik dit project zeker oppakken. De bedoeling is dat we in mei-juni gaan draaien en zal de documentaire daarna snel te zien zijn (als het niet online is wel op één van de Nederlandse publieke zenders). Binnenkort meer info!

Minder nieuws: de documentaire It’s Just A Ride over de laatste twee weken uit het leven van Lisanne Herder heeft helaas de shortlist van de NL Awards niet gehaald. Geen nood, Patrick Meijer en ik hebben ons tweede documentaireplan alweer klaar liggen!

En niet getreurd, want inmiddels is er ook een nieuw tv-plan bedacht! Voor deze documentaire (en wellicht een korte reeks) heeft inmiddels een landelijke publieke omroep interesse getoond. Ik zit dus ook hiervoor stevig in de research. Ik kan natuurlijk in deze fase nog niet vertellen waar het precies over gaat, hooguit dat het naar aanleiding is van een net verschenen boek van een bekende Nederlandse schrijfster, die op haar beurt verhaalt over weer een haar legendarische collega en vriendin. Later meer!

(update 20 maart 2018)

Eind deze maand draai en monteer ik mijn laatste bijdrage aan de tweede reeks van het NTR-programma Iedereen Verlicht, als vanouds gepresenteerd door de net verkozen Rotterdamse PvdA-gemeenteraadslid Narsingh Balwantsingh (en zoals het ernaar uitziet volgt er een derde reeks na de zomer). Inmiddels heeft de NTR mij ook gevraagd om een rubriek te regisseren voor het jaarlijkse Ramadanjournaal. De nieuwe reeks zal worden uitgezonden op NPO2 in de periode 15 mei tot 14 juni (exacte uitzenddata volgen). Met presentator Emil Andel duiken we dan in de Ramadan-beleving van moslims, afkomstig uit minder voor de hand liggende islamitische landen. Mooi mooi mooi!

(update 11 december 2017)

Slecht, maar ook goed nieuws. Het mindere fijne is het feit, dat de pilot van Mr. & Mrs. Lane helaas geen vervolg krijgt: De NTR en NPO vonden het goed in elkaar steken en zeker de moeite waard, maar miste net dat schurende element. Jammer, maar aan de andere kant had de NTR ook weer goed nieuws voor mij: de reeks Iedereen Verlicht, waar ik één van de makers ben, krijgt een tweede seizoen vanaf maart 2018. Dus dat is mooi werk om te doen!

Ander nieuws: deze week ga ik rond de tafel zitten met Sputnik Media. Deze Vlaamse productiemaatschappij (met een kantoor in Amsterdam, van waaruit vorig jaar de reeks LEVEN IN DE BROUWERIJ voor AVROTROS is gemaakt) ziet het wel zitten om van de reeks GRIMASSEN (die ik een paar jaar geleden heb ontwikkeld en gemaakt voor de – wederom – de NTR) een Vlaamse versie te maken. Enige tijd geleden heb ik reeds gemeld dat ik hiertoe al met de research ben begonnen. Dus als het meezit ga ik met onze zuiderburen richting landen als Turkije, Marokko, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Angola! Zeker en vast!

En alsof het niet op kan: de door Patrick Meijer en mij gemaakte documentaire IT’S JUST A RIDE en in prémière gegaan op 27 juli bij Omroep Gelderland, is door diezelfde omroep uitgeroepen tot de beste productie van 2017 op die zender! Op hun verzoek hebben Patrick en ik ingestemd om de docu in te zenden voor de NL Awards: uiterlijk begin februari 2018 krijgen we te horen of we meedingen voor de prijs van de beste documentaire uit 2017 van alle regionale Nederlandse omroepen! Fingers crossed!

(update 30 oktober 2017)

Prachtig nieuws! Op uitnodiging van productiemaatschappij Mr. & Mrs. Lane (opgericht door de bedenkers van De Wereld Draait Door) mag ik de eindredactie doen van de pilot van een nieuw debatprogramma o.l.v. Özcan Akyol (van de bekroonde NTR-reeks De Neven Van Eus) en Adriaan van Dis: Slagerij Akyol. Wanneer de NPO/NTR het goedkeurt wordt in elke aflevering van deze reeks aandacht besteed aan maatschappelijk relevantie thema’s. Wat een uitdaging!

(update 16 oktober 2017)

Inmiddels is KEUR MET PEREN (OutTV) afgerond  en ben ik bezig met de eerste van de drie door mij te maken portretten voor IEDEREEN VERLICHT (NTR). En dit terwijl ik net ben teruggekomen van een fantastisch (en hopelijk jaarlijks terugkerend evenement: VAKBROEDERS. Dit initiatief van één van Nederlands meest bekende tv-regisseur Eduard Huis In ’t Veld vond deze avond plaats in Studio 31 (Mediapark) en werd bezocht door meer dan 100 vakgenoten die per persoon minstens 10 jaar professioneel actief zijn als regisseur, programmamaker, producent, cameraman, etc. Tijdens deze avond werden fragmenten getoond die werden ingebracht door de collega’s. Fragmenten, waar de indiener een specifieke persoonlijke band mee heeft. Zo ook door mij (ik koos voor de Adidas-commercial Impossible is Nothing, met een joggende Mohamed Ali uit de documentaire When We Were Kings). Het gaat te ver om alle fragmenten te benoemen, maar ik kan je zeggen dat het geweldig is om mooie en hilarische beelden te zien uit de rijke Nederlandse televisiegeschiedenis, die van commentaar worden voorzien door de indiener, die tegelijkertijd ook betrokken was bij de opname van het bewust fragment. Het was een fantastische avond – heel incrowdy inderdaad – en aan elkaar geluld door Paul de Leeuw (die overigens een t-shirt droeg dat werd ontworpen door mijn zwager Peter Pagie). Na thuiskomst barstte ik van de energie en realiseerde ik me weer waarom ik ooit voor dit vak heb gekozen: de mogelijkheid om de wereld mooie verhalen in beeld en geluid voor te schotelen.

(update 4 september 2017)

Terwijl de activiteiten rondom de OUTtv latenight show KEUR MET PEREN in druk vaarwater zitten, is er toch nog tijd om in te gaan op het aanbod van de NTR: items maken voor het nieuwe programma IEDEREEN VERLICHT. Vanaf medio oktober komen in dit wekelijkse magazine mensen voorbij, die op de één of andere manier ‘verlicht’ zijn. Dat kan in de traditionele zin van het woord door bijvoorbeeld tijdens een druk en stressvol bestaan de knop radicaal om te draaien  na een spirituele belevenis. Maar het kan ook zijn dat iemand tot het besef is gekomen om zijn of haar leven compleet anders in te richten. Kortom, interessante mensen met dito verhalen, mini-documentaires pur sang, zonder per definitie zware kost te zijn. Topklus! Uiteraard zonder KEUR MET PEREN te verwaarlozen uiteraard.

(update 28 augustus 2017)

Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste update. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat – ondanks een dacht ik gedegen beveiliging – zu nu en dan laffe hackers tot in staat zijn geweest de content te corrumperen. Zo zijn er niet alleen vreemde teksten geplaatst, maar zijn andere door mij geplaatste gedeeltes – tot aan complete pagina’s toe – “zomaar verdwenen. As we speak is een gedegen sitebouwer bezig met een nieuwe layout en extra beveiligingstoepassingen, dus tot die tijd moet je het nog even met deze doen.

Anyway, gelukkig is het op tv-gebied niet stilgebleven. Niet alleen is mijn eindredacteurschap van de latenight talkshow KEUR MET PEREN voor een tweede seizoen geprolongeerd (de eerste wekelijkse uitzending is op 24 september, wederom op OUTtv), maar stond afgelopen zomer vooral in het teken van de documentaire ITS JUST A RIDE, die ik samen met Patrick Meijer heb gemaakt en op 27 juli voor het eerst werd uitgezonden (op Omroep Gelderland). De media heeft die uitzending opgepikt en heb ik diverse interviews daarover gegeven., zoals meest recentelijk Fout! De hyperlinkverwijzing is ongeldig.. Inmiddels ben ik onderhandeling met een aantal landelijke omroepen en festivals om de docu ook daar te vertonen.

(update 3 april 2017)

Op 24 mei staat er een speciale avond gepland op National Geopgraphic: de interactieve vertoning van THE VERDICT. In deze film die draait om de rechtszaak rondom terrorisme, beslist de kijker wat de uitspraak is. na de zaak gevolg te hebben kunnen kijkers thuis hun oordeel uitbrengen. Uit die resultaten verschijnt vervolgens het slot van de film, al naar gelang de uitspraak van de kijkers. Een prestigieus en uniek project, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de invulling van enkele blokken waarmee de film onderbroken wordt. Daarin gaan experts en gewone burgers (eveneens live) vanuit hun eigen praktijk en ervaring in de studio met elkaar in discussie over de zaak in de film. Dat zullen bekende politici zijn, juristen en betrokkenen (lees: slachtoffers of nabestaanden daarvan) bij terroristische acties.

(update 20 maart 2017)

Een nieuwe uitdaging: ik ga de eindredactie doen van een nieuwe latenight talkshow bij OUTtv (actief in o.a. Nederland, België, Duitsland en Zweden), de zender die in eerste instantie gericht op de LBGT-gemeenschap. In KEUR MET PEREN ontvangt presentator Eddy Keur allerlei gasten, speelt spelletjes met het publiek en gebeuren er allerlei onverwachte zaken. In deze wekelijkse show vanaf 9 april is het adagium Anything Goes, met de lol voorop.

(update 13 maart 2017)

Anderhalf heeft het bij mij en mijn collega Patrick Meijer op de plank gelegen: de documentaire IT’S JUST A RIDE. Daarin volgen wij de laatste twee weken van het leven van Lisanne Herder, de dit-down comédienne en in 2011 nog finalist in Holland’s Got Talent (waar ik ook haar comedycoach mocht zijn). Ik had al in 2010 een portret van haar gemaakt in VALS PLAT (NTR), maar op 18 september 2015, exact vijf jaar na de uitzending van dat portret pleegt zij euthanasie. Niet alleen de opnames waren zwaar, ook de montage sloeg er keihard in, vandaar dat het zolang geduurd heeft voordat de documentaire af kwam. Inmiddels is het zover. Met als eerste resultaat: aankoop (met uitzending in juli) door Omroep Gelderland!