tv nieuws

 

(update 11 december 2017)

Slecht, maar ook goed nieuws. Het mindere fijne is het feit, dat de pilot van Mr. & Mrs. Lane helaas geen vervolg krijgt: De NTR en NPO vonden het goed in elkaar steken en zeker de moeite waard, maar miste net dat schurende element. Jammer, maar aan de andere kant had de NTR ook weer goed nieuws voor mij: de reeks Iedereen Verlicht, waar ik één van de makers ben, krijgt een tweede seizoen vanaf maart 2018. Dus dat is mooi werk om te doen! 

Ander nieuws: deze week ga ik rond de tafel zitten met Sputnik Media. Deze Vlaamse productiemaatschappij (met een kantoor in Amsterdam, van waaruit vorig jaar de reeks LEVEN IN DE BROUWERIJ voor AVROTROS is gemaakt) ziet het wel zitten om van de reeks GRIMASSEN (die ik een paar jaar geleden heb ontwikkeld en gemaakt voor de – wederom – de NTR) een Vlaamse versie te maken. Enige tijd geleden heb ik reeds gemeld dat ik hiertoe al met de research ben begonnen. Dus als het meezit ga ik met onze zuiderburen richting landen als Turkije, Marokko, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Angola! Zeker en vast!

En alsof het niet op kan: de door Patrick Meijer en mij gemaakte documentaire IT’S JUST A RIDE en in prémière gegaan op 27 juli bij Omroep Gelderland, is door diezelfde omroep uitgeroepen tot de beste productie van 2017 op die zender! Op hun verzoek hebben Patrick en ik ingestemd om de docu in te zenden voor de NL Awards: uiterlijk begin februari 2018 krijgen we te horen of we meedingen voor de prijs van de beste documentaire uit 2017 van alle regionale Nederlandse omroepen! Fingers crossed!

 

(update 30 oktober 2017)

Prachtig nieuws! Op uitnodiging van productiemaatschappij Mr. & Mrs. Lane (opgericht door de bedenkers van De Wereld Draait Door) mag ik de eindredactie doen van de pilot van een nieuw debatprogramma o.l.v. Özcan Akyol (van de bekroonde NTR-reeks De Neven Van Eus) en Adriaan van Dis: Slagerij Akyol. Wanneer de NPO/NTR het goedkeurt wordt in elke aflevering van deze reeks aandacht besteed aan maatschappelijk relevantie thema’s. Wat een uitdaging!

 

(update 16 oktober 2017)

Inmiddels is KEUR MET PEREN (OutTV) afgerond  en ben ik bezig met de eerste van de drie door mij te maken portretten voor IEDEREEN VERLICHT (NTR). En dit terwijl ik net ben teruggekomen van een fantastisch (en hopelijk jaarlijks terugkerend evenement: VAKBROEDERS. Dit initiatief van één van Nederlands meest bekende tv-regisseur Eduard Huis In ’t Veld vond deze avond plaats in Studio 31 (Mediapark) en werd bezocht door meer dan 100 vakgenoten die per persoon minstens 10 jaar professioneel actief zijn als regisseur, programmamaker, producent, cameraman, etc. Tijdens deze avond werden fragmenten getoond die werden ingebracht door de collega’s. Fragmenten, waar de indiener een specifieke persoonlijke band mee heeft. Zo ook door mij (ik koos voor de Adidas-commercial Impossible is Nothing, met een joggende Mohamed Ali uit de documentaire When We Were Kings). Het gaat te ver om alle fragmenten te benoemen, maar ik kan je zeggen dat het geweldig is om mooie en hilarische beelden te zien uit de rijke Nederlandse televisiegeschiedenis, die van commentaar worden voorzien door de indiener, die tegelijkertijd ook betrokken was bij de opname van het bewust fragment. Het was een fantastische avond – heel incrowdy inderdaad – en aan elkaar geluld door Paul de Leeuw (die overigens een t-shirt droeg dat werd ontworpen door mijn zwager Peter Pagie). Na thuiskomst barstte ik van de energie en realiseerde ik me weer waarom ik ooit voor dit vak heb gekozen: de mogelijkheid om de wereld mooie verhalen in beeld en geluid voor te schotelen.

 

(update 4 september 2017)

Terwijl de activiteiten rondom de OUTtv latenight show KEUR MET PEREN in druk vaarwater zitten, is er toch nog tijd om in te gaan op het aanbod van de NTR: items maken voor het nieuwe programma IEDEREEN VERLICHT. Vanaf medio oktober komen in dit wekelijkse magazine mensen voorbij, die op de één of andere manier ‘verlicht’ zijn. Dat kan in de traditionele zin van het woord door bijvoorbeeld tijdens een druk en stressvol bestaan de knop radicaal om te draaien  na een spirituele belevenis. Maar het kan ook zijn dat iemand tot het besef is gekomen om zijn of haar leven compleet anders in te richten. Kortom, interessante mensen met dito verhalen, mini-documentaires pur sang, zonder per definitie zware kost te zijn. Topklus! Uiteraard zonder KEUR MET PEREN te verwaarlozen uiteraard.

 

(update 28 augustus 2017)

Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste update. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat – ondanks een dacht ik gedegen beveiliging – zu nu en dan laffe hackers tot in staat zijn geweest de content te corrumperen. Zo zijn er niet alleen vreemde teksten geplaatst, maar zijn andere door mij geplaatste gedeeltes – tot aan complete pagina’s toe – “zomaar verdwenen. As we speak is een gedegen sitebouwer bezig met een nieuwe layout en extra beveiligingstoepassingen, dus tot die tijd moet je het nog even met deze doen.

Anyway, gelukkig is het op tv-gebied niet stilgebleven. Niet alleen is mijn eindredacteurschap van de latenight talkshow KEUR MET PEREN voor een tweede seizoen geprolongeerd (de eerste wekelijkse uitzending is op 24 september, wederom op OUTtv), maar stond afgelopen zomer vooral in het teken van de documentaire ITS JUST A RIDE, die ik samen met Patrick Meijer heb gemaakt en op 27 juli voor het eerst werd uitgezonden (op Omroep Gelderland). De media heeft die uitzending opgepikt en heb ik diverse interviews daarover gegeven., zoals meest recentelijk deze. Inmiddels ben ik onderhandeling met een aantal landelijke omroepen en festivals om de docu ook daar te vertonen.

 

(update 3 april 2017)

Op 24 mei staat er een speciale avond gepland op National Geopgraphic: de interactieve vertoning van THE VERDICT. In deze film die draait om de rechtszaak rondom terrorisme, beslist de kijker wat de uitspraak is. na de zaak gevolg te hebben kunnen kijkers thuis hun oordeel uitbrengen. Uit die resultaten verschijnt vervolgens het slot van de film, al naar gelang de uitspraak van de kijkers. Een prestigieus en uniek project, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de invulling van enkele blokken waarmee de film onderbroken wordt. Daarin gaan experts en gewone burgers (eveneens live) vanuit hun eigen praktijk en ervaring in de studio met elkaar in discussie over de zaak in de film. Dat zullen bekende politici zijn, juristen en betrokkenen (lees: slachtoffers of nabestaanden daarvan) bij terroristische acties.

 

(update 20 maart 2017)

Een nieuwe uitdaging: ik ga de eindredactie doen van een nieuwe latenight talkshow bij OUTtv (actief in o.a. Nederland, België, Duitsland en Zweden), de zender die in eerste instantie gericht op de LBGT-gemeenschap. In KEUR MET PEREN ontvangt presentator Eddy Keur allerlei gasten, speelt spelletjes met het publiek en gebeuren er allerlei onverwachte zaken. In deze wekelijkse show vanaf 9 april is het adagium Anything Goes, met de lol voorop.

 

(update 13 maart 2017)

Anderhalf heeft het bij mij en mijn collega Patrick Meijer op de plank gelegen: de documentaire IT’S JUST A RIDE. Daarin volgen wij de laatste twee weken van het leven van Lisanne Herder, de dit-down comédienne en in 2011 nog finalist in Holland’s Got Talent (waar ik ook haar comedycoach mocht zijn). Ik had al in 2010 een portret van haar gemaakt in VALS PLAT (NTR), maar op 18 september 2015, exact vijf jaar na de uitzending van dat portret pleegt zij euthanasie. Niet alleen de opnames waren zwaar, ook de montage sloeg er keihard in, vandaar dat het zolang geduurd heeft voordat de documentaire af kwam. Inmiddels is het zover. Met als eerste resultaat: aankoop (met uitzending in juli) door Omroep Gelderland!